CzechEnglishGermanHungarianLatvianPolishSlovakUkrainian
Ultrainnova - Konstrukcje stalowe - projektowanie, budowa - płyta warstwowa



PROJEKT UE

MARKA

SKLEP

REALIZACJE

REFERENCJE

AKTUALNOŚCI

KONTAKT

LOGOWANIE

CzechEnglishGermanHungarianLatvianPolishSlovakUkrainian

Ciekawy pomysł na biznes – pawilony gastronomiczne

PAWILON GASTRONOMICZNY

Pawilon gastronomiczny | Ultramodula

Rozpoczęcie działalności w branży gastronomicznej może być trudnym, ale też satysfakcjonującym przedsięwzięciem. Duża konkurencja, wymagający klienci i wciąż nowe trendy dietetyczne łączą się w niełatwe wyzwanie. Aby osiągnąć sukces, trzeba skrupulatnie przeanalizować otoczenie, stworzyć szczegółowy biznesplan, a co najważniejsze mieć zaskakujący pomysł na typ prowadzonego lokalu. Jeśli nie jest się znanym szefem kuchni, nie warto szukać unikalności w menu. Lepiej postawić na sprawdzone, popularne smaki. Jak zatem przyciągnąć uwagę? Formą. Jednym z pomysłów, które w ostatnich latach zyskują na popularności, jest koncepcja pawilonów gastronomicznych. To doskonałe rozwiązanie, ponieważ łatwo je nietuzinkowo zaprojektować, nie ponosząc przy tym niebotycznych kosztów.

Czym są pawilony gastronomiczne?

Pawilony gastronomiczne są to obiekty zbudowane analogicznie do kontenerów transportowych. Można je łatwo dostosować do indywidualnych oczekiwań, co czyni je idealnymi dla restauratorów, którzy chcą zaoferować klientom unikalne doświadczenie. Kontenerową restaurację można zaprojektować tak, aby pasowała do dowolnego motywu lub wystroju i tym samym wyróżnić się na tle konkurencji. Co ciekawe, choć pawilony gastronomiczne znane są od wielu lat, dopiero ostatnio stają się coraz bardziej popularne. Wynika to z faktu, że są ekologicznym sposobem budowy restauracji. Kontenery wykonane są ze stali, która jest bardzo trwałym materiałem nadającym się do recyklingu. Jeśli zbuduje się własny lokal, wykorzystując używany kontener wysyłkowy, można zmniejszyć swój ślad węglowy i pomóc środowisku poprzez ponowne wykorzystanie zasobów, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone. Zaczynając jednak swój pierwszy biznes, warto raczej postawić na nowy pawilon gastronomiczny od sprawdzonego producenta, aby uniknąć komplikacji.

pawilon gastronomiczny

Pawilon gastronomiczny | Ultramodula

 

Pomysł na biznes gastronomiczny i co dalej?

Pierwszym krokiem do założenia pawilonu gastronomicznego jest decyzja o lokalizacji. Idealna lokalizacja powinna być łatwo dostępna, mieć duży ruch pieszy i najlepiej znajdować się blisko innych atrakcji. Lokale kontenerowe stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych restauracji i często można je znaleźć w parkach miejskich, obok centrów handlowych czy w innych miejscach publicznych. 

Po wybraniu lokalizacji kolejnym etapem jest opracowanie koncepcji. Powinna opierać się na serwowanym jedzeniu i pożądanej atmosferze. Pawilon musi zostać zaprojektowany tak, aby stworzyć wyjątkowe miejsce, które przyciągnie klientów. Warto podjąć współpracę z doświadczonym producentem, który doradzi i pomoże wybrać optymalne rozwiązania.

Po zakupie odpowiedniego pawilonu dla siebie nie ma już zbyt wiele do działania. Wystarczy przygotować w miejscu przeznaczonym na lokal, fundament z gotowych bloczków fundamentowych – taka operacja nie zajmie dłużej niż 1 dzień – i poczekać na dostarczenie zamówienia. Pawilony stawiane są za pomocą dźwigu lub HDS, a zajmuje to dosłownie kilkanaście minut. Warto zwrócić uwagę na fakt, że taka forma montażu umożliwia szybkie przeniesienie obiektu, gdy zajdzie taka potrzeba. To elastyczność reagowania na potrzeby zmieniającego się rynku, jakiej nie daje żaden inny budynek.

Zalety pawilonów gastronomicznych

Poza nieszablonową formą, pawilony gastronomiczne mają szereg innych zalet. Wśród najważniejszych wymienić należy:

  • niskie koszty budowy
  • łatwość aranżacji pod własne potrzeby
  • mobilność

Ciekawy pomysł na biznes - pawilony gastronomiczne | Ultramodula

Pawilony z łatwością przetransportujemy w dogodne miejsce

 

Niskie koszty

Budowa, nawet bardzo niewielkiego budynku lub też remont istniejącego, aby dopasować go pod potrzeby gastronomii, to spore koszty. Często nie do udźwignięcia przy rozpoczynaniu własnej działalności. Chcąc ruszyć z biznesem restauracyjnym, można też pomyśleć o wynajmie, ale i tu kwoty będą zawrotne, szczególnie w większych miastach. Pawilony gastronomiczne są dostępne w różnych rozmiarach i wersjach wyposażenia. Otwierając pierwszą restaurację lub bar można wybrać wersją o małych gabarytach, osiągalną dla każdego, nawet bardzo niewielkiego budżetu. 

Rozpoczynanie własnej działalności, niezależnie od branży, zawsze wiąże się z ryzykiem. Wybór kontenerowego pawilonu jako miejsca na lokal gastronomiczny obniża znacząco kwotę, jaką trzeba ponieść na start. Tym samym ogranicza ewentualną stratę, bo gdy po pewnym czasie zrezygnuje się z prowadzenia biznesu taki niewielki pawilon, można łatwo odsprzedać. Dla tradycyjnego budynku proces odsprzedaży jest o wiele bardziej skomplikowany, a w przypadku wynajmu kosztów poniesionych nie da się już odzyskać.

Aranżacja pod własną koncepcję

Kupując obiekt od renomowanego producenta, można dostosować go do swoich planów: dodać przeszklenia, wewnętrzne ścianki działowe czy wybrać kolor blachy, z której jest wykonany. To bardzo ważne, bo w konkurencyjnym biznesie restauracyjnym kluczem do sukcesu jest na wstępie zwrócenie uwagi potencjalnego klienta.

Pawilon gastronomiczny

Pawilon gastronomiczny wizualizacja | Ultramodula

Koncepcję wizualną trzeba również przekuć w projekt funkcjonalny – i tu szczególnie ważna jest rola wykonawcy obiektu. Dobre firmy produkujące pawilony gastronomiczne, nie tylko doradzą jak zaprojektować wszelkie instalacje, ale również przygotują je w wybranej konfiguracji. Ma to ogromne znacznie w przypadku restauracji, gdzie instalacja elektryczna czy sanitarna muszą działać bez zarzutu i być dopasowane do specyfiki menu serwowanego w lokalu. Inne zapotrzebowanie będzie miała cukiernia, a zupełnie inne amerykańska restauracja serwująca grillowane burgery.

Łatwość montażu i mobilność

Kontenerowa konstrukcja pawilonów gastronomicznych umożliwia ich łatwe przenoszenie. To ważne szczególnie w przypadku umiejscowienia na terenie dużego centrum handlowego, gdzie mogą być wymagane zmiany miejsca pod kątem sezonowych imprez, organizacji kin plenerowych lub wydarzeń kulturalnych takich jak koncerty czy festyny. Ma to również kluczowe znaczenie dla lokali sezonowych, na przykład smażalni ryb w nadmorskich kurortach wakacyjnych. Łatwość transportu pawilonów znacząco wpływa na obniżenie jego kosztów. Przewiezienie takiego obiektu z miejsca na miejsce nie wymaga też bardzo specjalistycznego sprzętu – wystarczy samochód z HDS.

Sprawdź naszą ofertę pawilonów gastronomicznych i nie tylko:

Pawilony

Dla jakich restauracji sprawdzi się pawilon gastronomiczny?

Kontenerowe pawilony mogą służyć do stworzenia różnorodnych konceptów restauracyjnych, od barów typu fast-food aż po artystyczne restauracje butikowe. Dobierając odpowiedni wystrój i wyposażenie meblowe, można zbudować elegancki lokal z ekskluzywnym menu. Świetnie sprawdzą się też jako kraftowe piwiarnie, przytulne herbaciarnie czy też miejsca typu food&wine z bogatą kartą ciekawych win.

Pawilony gastronomiczne najczęściej wykorzystywane są jednak w kilku przypadkach:

  • Fast-food, ponieważ wymagają minimalnej konfiguracji, a większość niezbędnego sprzętu nie jest dużych gabarytów. Ponadto w ich przypadku niskie koszty zakupu są szczególnie ważnym argumentem.
  • Kawiarnie, herbaciarnie, cukiernie to kolejne świetne opcja dla restauracji kontenerowych. Kontener można łatwo przekształcić w przytulną kawiarnię, z dużą ilością miejsc do siedzenia, kuchnią i całym niezbędnym wyposażeniem.
  • Pizzerie to też typ lokalu, który można łatwo umieszczać w pawilonach gastronomicznych, bo cały niezbędny sprzęt do robienia pizzy nie zajmuje wiele miejsca, może być widoczny dla gości.

 

Prosta konstrukcja pawilonów gastronomicznych sprawia, że dopasują się one do każdego pomysłu na restaurację, bar czy kawiarnię, a dodatkowo ich cena sprawia, że są dostępne dla każdego startującego przedsiębiorcy.

Ostatnie wpisy